30 mai 2012

Limba nostă-i o chomoarră, pe phanouri afişată

           Cică urmaşii lui Attila aflaţi în campanie electorală sunt extrem de nemulţumiţi de gestul primăriei Floreşti de a le da jos wall-ul electoral de la intrarea în municipiu Cluj-Napoca care îi salută pe bipezi în patru limbi de circulaţie planetară, scrijelite în următoarea ordine a numerelor de pe tricou: româneşte, magyară, ţigăneşte şi jermană.
            Adevărul e că, sincer, nu ştiam în ce limbă să mai traducem servusu toc de la intrare! Candidatul ungur a găsit soluţia: în rromani mânca-ţi-aş! Şi asta nu ar fi neapărat o problemă, însă întrebarea de la baraj este următoarea: şi, totuşi …cine-l citeşte?! Să fie oare ţiganii-turişti care iau la pas Clujul şi-şi instalează cortul te miri unde, sau oameni de afaceri ţigani foarte pricepuţi în marketing şi servicii ecologice, sau ţiganii-sportivi campionii europeni la ascunderea greutăţii şi 100m garduri de sârmă, sau chiar ţiganii-simpli aflaţi doar în tranzit cu gloaba înhămată la căruţă?! …O întrebare la care, dacă vrei să-i afli răspunsul, mai bine nu o adresezi nimănui, ci o păstrezi pentru tine.
          Oricum, treaba asta cu inscripţiile bilingve, pentalingve sau fără-număr-lingve nu e chiar o găselniţă de ultimă oră a minoritarilor. Dacă vă mai aduceţi aminte, anul trecut, la alegerile pentru primăria municipiului, candidatul UDMR Laszlo Atilla a avut aceeaşi idee, atârnând la intrarea dinspre Turda un panou aproape identic. Însă atunci totul s-a făcut însă pe ascuns, noaptea, prin intermediul unor aşa-zişi turişti din Ungaria care, îndreptându-se chipurile pe la 3 noaptea spre ţinutul secuiesc, au poposit vreme de-o juma de oră pe Feleac pentru a-şi marca teritoriul cu panouri informative. Iar atunci şi-au luat o froch-uială bună la secţia de poliţie nr. 4 din Zorilor! Iupiiiii!!! Mai vrem şi anu ăsta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu