9 ianuarie 2012

Petrecanie la ofertă în Mănăştur

          De ceva vreme, cartierul cel mai de vest al Clujului freamătă de tensiune pe marginea construirii unui crematoriu uman în incinta cimitiului de pe varianta Zorilor-Mănăştur. Până la urmă retincenţa conservatoare a cetăţenilor este de înţeles: nimeni nu doreşte să-şi vadă o rudă planând sub formă de particole solide aflate în suspensie peste blocul lor. Asta în cazul fericit în care e vreme bună şi curenţi de aer ascendenţi. Altfel, situaţia ar fi cel puţin sinistră. 
           Trecând peste inconvenienţele de natură religioasă/etică, crematoriul din Mănăştur, care ar trebui să fie al doilea cel mai bengos din ţară, are un rol foarte important în aceste vremuri de bejenie, cum ar zice Sadoveanu. În primul rând, costurile să transbordezi un cetăţean inert într-un loc cu verdeaţă sunt mult mai reduse. Nu tu taxe pentru locul de veci, pentru gropaşi sau pentru slujba de îngropăciune. E de înţeles oarecum opoziţia Mitropoliei Clujului care se opune cu fervenţă proiectului de 850 de mii de euroi. Pe de altă parte, trebuie gândit un pic obiectiv: locurile de veci devin pe zi ce trece tot mai puţine, iar nevoia de spaţiu cu această destinaţie a făcut să apară peisaje bizare: sub balconul multor blocuri de pe strada Ioan Rus şi Florilor din Floreşti se găsesc o puzderie de morminte ale băştinaşilor. Oamenii de acolo, optimişti din fire, se încurajează că văd numai plusuri, dar noi ştim că, de fapt, sunt doar cruci...
           Până la urmă totul se reduce la regulile economiei de piaţă...locul unde se întâlneşte cererea cu oferta: (la intrarea în ţintirimul Mănăştur)
- Bună ziua! Cât costă o îngropăciune normală la dvs?
- Păi două'jde milioane, depinde de mărimea răpos...
- Auleoo! mai ieftin nu aveţi?
- Avem, cum să nu! săptămâna asta, cu numai 5 milioane, vă putem oferi un serviciu complet de prăjire la 1000 grade celsius, plus un castron cu capac etanş. Nice and easy!
- Auziţi, dar dacă nu-l prăjiţi de tot....aşa în sânge, e mai ieftin?!
- Ne pare rău, dar nu avem încă pe stoc oferta asta.
- Aha. Bun atunci. Ia 5 milioane şi nu arde gazu' de pomană!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu